Főoldal / Hírek a megelőzésről / Gabriella: Hat gyermekem van, és háromszor éltem túl a rákot
Gabriella: Hat gyermekem van, és háromszor éltem túl a rákot

Gabriella: Hat gyermekem van, és háromszor éltem túl a rákot


Két és fél éves volt a harmadik kisfia Gabriellának, amikor megtudta, méhnyakrákja van. A lesújtó hír nem érte váratlanul, számított rá. Édesanyja és nagymamája is rákban halt meg. Évekkel később mellrákot, majd petefészekrákot is megállapítottak a fiatal nőnél, aki minden tragédia ellenére szerencsésnek vallja magát. Egy háromszor született ember igaz története.

Hajkus Gabriella hat gyermek édesanyja. Az ezzel kapcsolatos csodálkozó kérdéseket viccelődve intézi el: „hármat a férjem akart, hármat én.” Tizenkét éves korában kijelentette: szülésznő, csecsemős, óvónő, vagy tanár néni szeretne lenni. Mindegy, csak gyerekekkel lehessen. Szülei azonban nem engedték, mondván, okos kislány, inkább gimiben tanuljon tovább, ne az egészségügyben vagy az óvónőképzőben! Gabriella számára így maradt a saját család építgetése.

Már a harmadik kisfia is 2,5 éves volt, amikor kiderült, méhnyakrákja van. A lesújtó hír nem érte váratlanul, szinte számított rá. Kamaszlányként, 16-17 éves korában minden héten 2-3 alkalommal méhszájsebbel kezelték. Már gyerekként felhívta a nőgyógyász a figyelmét arra, hogy legyen óvatos, mert ez a betegség hajlamossá teszi a méhnyakrákra. Mivel édesanyja és nagymamája is rákban halt meg, szigorúan vette a jó tanácsot, évente, szabad akaratából eljárt a citológiai vizsgálatokra.

1997-et írtak, amikor diagnosztizálták Gabriellánál a méhnyakrákot. Akkoriban még szó sem volt az e betegségért felelős HPV-ről. A rákot nagyon kezdeti stádiumban sikerült elcsípni, a műtét jól sikerült, a konzíliumon az orvosok többsége mégis a méhkivétel mellett kardoskodott. Sőt volt, aki egyenesen a petefészkeket is el akarta távolítani. Méh- és petefészek-eltávolítást harmincévesen! – a fiatal nő valami elemi életösztöntől hajtva kezdett el dacolni az orvosokkal. Végül a főorvos szegezte neki mindenki előtt a kérdést: „Maga akar még gyereket, ugye?”

Egészen addig nem igazán gondolkodtam ezen. Akkor már három fiam volt, igaz, egy kislány mindig is hiányzott. Ám amikor a méhnyakrák miatt ki akarták venni a méhemet, és én nem egyeztem bele, akkor úgy gondoltam, ha a Jóisten megadta nekem a lehetőséget, és megmaradt a méhem, kötelességem még egy kisgyermeket a világra szülnöm! S láss csodát! 1997 októberében volt az első műtét, december 23-án este jöttem ki a második operáció után a kórházból, 26-án megérkezett a negatív szövettan eredménye – és két évvel később, 1999. december 23-án este megszületett a negyedik fiam! Bármi is történt velem azóta, a méhemen nem fejlődött ki később sem daganat!

Márpedig történt. Néhány évvel később, 2001-ben újabb rákot állapítottak meg Gabriellánál, mellrákot. Akkor azt gondolta, ezzel végérvényesen „snitt, vége, több gyerkőc nem lesz, ezeket kell felnevelni”. Ám Gabi szerencsés beállítottságúnak vallja magát, a „nem” szócska ismeretlen számára.

És valahogy mindig sikerül olcsón megúszom. Amikor látom mások történeteit, összeteszem a kezeimet. A mellrákomnál sem volt áttét, időben észrevették, és teljesen önálló daganatként műtötték meg. A gyerekeim története összefonódott a betegségeim történetével. Ezután született meg a kislányom, majd az utolsó, az ötödik kisfiam. 2018-ban pedig petefészekrákkal műtöttek. Most köszönöm, jól vagyok. Korábban úgy gondoltam, az embernek egy élete van. Nekem már több jutott.”

Abban, hogy háromszor élte túl a rákot, sokat számított az a felismerés, hogy mindenkinek csakis saját magát kell képviselnie, ha az egészségéről van szó.

Ha te nem jársz utána, senki nem fog helyetted gondoskodni rólad. Nagyon fontos, hogy muszáj profi orvost keresni. Hatalmas károkat tudnak okozni a nem hozzáértők.”

Amikor Gabi 30 éves kora körül mammográfiai vizsgálatra jelentkezett, elhajtották azzal, hogy fiatal. Néhány évvel később, 34 évesen egy szép nyári este nyugovóra tért – és a jobb oldalán rátapintott egy csomóra. A körzeti orvos azzal próbálta lerázni, hogy tejmirigygyulladás – a másfél éves kisfiát akkor már hónapok óta nem szoptatta. Nehezen – csak miután kiderült, túl van már egy méhnyakrákon – kapott beutalót.

Ha nem említem meg az első betegségemet, már rakhatom magamra a földet? Ilyenkor kérdem én: valóban mi vagyunk a felelősek a daganatainkért?

Hajkus Gabriella azt vallja, figyeljünk oda a testünk jeleire, s ha úgy ítéljük meg, baj van, azonnal menjünk orvoshoz! Nem szabad homokba dugni a fejünket! Minél korábban sikerül felfedezni a daganatot, annál jobban gyógyul, annál kevesebb kárt okoz a szervezetben.

Gabi sok hasznos tanácsot és támogatást kapott a Mályvavirág Alapítványtól, emellett betegségeinek történetéből gabi67.cafeblog.hu címen 2010 óta blogot ír. Egyetlen célja van ezzel: továbbadni a reményt. És nagy álma egy könyv ezekből az írásokból, amelyekkel azoknak az embereknek adhatja tovább a túlélésbe vetett hitet, akik műtét előtt, kezelés közben ezeket olvasgatva várakoznak az onkológián, akik erőt meríthetnek egy háromszor született ember történetéből.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

A Mályvavirág Alapítvány honlapján és az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.