Kedves Vásárlóink! A Karácsonyi Ünnepek során az ügyfélszolgálatunk és a laboratórium is csökkentett erőforrással dolgozik, így némileg hosszabb átfutási idővel dolgozzuk fel a megrendeléseket. December 20 és január 6 között sajnos a személyes átvételre nincs lehetőség. Mindenkinek szeretetteljes Ünnepeket, jó pihenést és jó egészséget kívánunk!
Főoldal / Hírek a megelőzésről / Előzd meg a méhnyakrákot!

Előzd meg a méhnyakrákot!


A HPV közel 100%-ban felelős a méhnyakrákért, 85%-ban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12%-ban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként. Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is. A férfiak akár 64%-a vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Jelenleg több mint 130 HPV-típusról tudunk, amelyeket a szakemberek a kórokozók alapján számokkal jelöltek és 3 – alacsony, közepes/átmeneti, valamint magas – rizikócsoportba soroltak. Az összes daganatos megbetegedés mintegy 6%-a vezethető vissza HPV-fertőzésre.

Jelenlegi ismereteink szerint a több mint 130 vírustípus közül legalább 14-nek szerepe van például a méhnyakrák kialakulásában. Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.