Főoldal / Hírek a megelőzésről / Citológia vagy HPV-teszt? Életkortól függ, melyik a jobb választás
Citológia vagy HPV-teszt? Életkortól függ, melyik a jobb választás

Citológia vagy HPV-teszt? Életkortól függ, melyik a jobb választás


A méhnyakrák elleni küzdelem két alappillére a Humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Utóbbira ma már többféle lehetőség is rendelkezésre áll, de nem mindegy, melyiket, mikor alkalmazzuk. Dr. Koiss Róbert nőgyógyász, onkológus főorvos elmagyarázza, hogyan tudunk felelősen dönteni az egészségünkről.

A hagyományos, TB által finanszírozott kenetcitológia fájdalommentes, legfeljebb csak enyhe kellemetlenséggel jár, és általában nem tart tovább pár percnél. A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos egy kis spatula vagy speciális puha ecset segítségével levesz néhány sejtet a méhnyakról. „A vizsgálat célja a rákmegelőző állapot kiszűrése, ezért a méhnyak belső és külső felszínéről származó sejteket nézik meg alaposan mikroszkóp alatt, és keresnek olyanokat, amelyek kóros elváltozást mutatnak. A kenetcitológia gyengéje azonban, hogy szubjektív értékelésen alapul, érzékenysége pedig nem túl magas, ezért az eredmény negyven százalékban álnegatív is lehet” – fejtette ki dr. Koiss Róbert.

 „Az úgynevezett HPV DNS-tesztek legfontosabb előnye ezzel szemben, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt százszázalékos biztonsággal kiderül, hordozza-e a páciens a HPV-t és azt is, hogy annak mely típusát. Szintén kenetből történik a vizsgálat, de ilyenkor nem elváltozást keresnek, hanem közvetlenül a HPV genetikai anyagát, DNS-ét” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, a legújabb kutatások eredményeként már lehetőség van a HPV-fertőzött nők mintáját úgynevezett biomarker tesztekkel is tovább vizsgálni. Ez a kétlépcsős eljárás a legújabb európai és amerikai ajánlásokat követi, 70 százalékkal eredményesebb, mint a hagyományos kenetcitológia, és a HPV-fertőzött sejtben kialakuló rákos, illetve rákmegelőző állapotokra jellemző molekuláris elváltozásokat mutatja ki. Így tehát hatékonyabban megállapítható, ki az, akinél azonnali beavatkozásra van szükség, és ki az, aki csak szorosabb követést igényel.

Életkorspecifikusan kell szűrni

Ahhoz, hogy a nők egész életükben biztonságban tudják magukat, mindkét szűrővizsgálatra szükség van, azonban mivel a HPV-fertőzés daganatképző jelentősége életkorhoz kötött, korfüggő, hogy mikor melyik a leghatékonyabb.

„Harmincéves kor előtt nagyon magas a HPV-fertőzés előfordulása, ugyanakkor a rákelőtti állapotok kialakulási kockázata alacsony. Ezért harmincéves kor előtt elsődleges szűrés gyanánt a kétévente esedékes kenetcitológia javasolt. A negatív lelet ilyenkor megbízhatónak tekinthető, a szervezetből az esetek jelentős százalékában nyomtalanul eltűnik a HPV-vírus. Harmincéves kor felett ezzel ellentétben a HPV átfertőzöttség jelentősen csökken, azonban a méhnyak rákelőtti állapotainak előfordulása növekszik. Tehát harmincéves kor felett elsődleges szűrésként HPV-tesztet javasolt végezni, hiszen itt már életet menthet a minél korábbi felfedezés, a rák ugyanis súlyosabb és sokkal gyorsabb lefolyású lehet” – részletezte a nőgyógyász.

Dr. Koiss Róbert leszögezte: a HPV pozitív DNS-teszteket a harmincéves kor alattiaknál sem bagatellizáljak el, ám ilyenkor, az esetek többségében, nem szükséges rögtön sebészeti beavatkozáshoz (konizáció vagy kúpkimetszés) folyamodni, elegendő a szorosabb nyomon követés és a hat havi kontrollvizsgálat.

Maximális biztonság, kényelmetlenségek nélkül

Az érintett nőknek különösen jó hír, hogy ma már elérhetőek olyan, úgynevezett önmintavételes HPV DNS-tesztek is, amelyekkel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. A Neumann Diagnostics 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó szakemberei által kifejlesztett kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárása több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény emailen érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.