Főoldal / Hírek a megelőzésről / Akkor is van kiút, ha megtörténik a legrosszabb
Akkor is van kiút, ha megtörténik a legrosszabb

Akkor is van kiút, ha megtörténik a legrosszabb


Méhnyakrák, egy több mint 5 órás műtét, valamint hosszú hónapokig tartó lábadozás után Vivien hamarosan anya lesz. Kivételes történet az övé, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a rák nem válogat, de ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, akkor is van remény a gyógyulásra.

„Azt hittem, csak összeszedtem valami kis fertőzést”

Vivien 2014 augusztusában, 28 évesen, tünetek nélkül ment nőgyógyászati szűrővizsgálatra. „Korábban évente jártam, de akkor kimaradt 2 év. Mivel semmi problémám nem volt, meglepődtem, amikor kaptam egy levelet, hogy 3 hónap múlva meg kell ismételni a citológiai vizsgálatot, mert rossz lett az eredményem. Laikusként azt hittem, egyszerűen csak összeszedtem valami kis fertőzést” - meséli.

Azonban az újabb vizsgálatok is azt mutatták, hogy valami nincs rendben, és Vivienen elvégeztek egy méhnyakműtétet. „Ilyenkor a hüvelyen keresztül eltávolítanak egy kúp alakú kimetszett részt, amit szövettani vizsgálatra küldenek. Sok esetben már ez a beavatkozás eltávolítja a problémás területet, és nincs szükség további lépésekre. Sajnos nálam nem ez volt a helyzet. Kiderült, hogy rákos vagyok. Hiába készültem fel minden eshetőségre, szörnyű érzés volt ezt hallani. Sok időm viszont nem volt szomorkodni, mert felgyorsultak az események. Az április közepére kitűzött műtétig 3 hetem volt felkészülni arra, hogy az egész életem megváltozik” – emlékszik vissza.

Vivien szerencsére nagyon pozitív személyiség, és legbelül mindvégig tudta, hogy meggyógyul, de rendkívül nehéz volt szembe néznie azzal, hogy talán soha nem lehet anya.

A csodababa

A több mint 5 órás méhmegtartó műtétet 2 hét kórházi, majd több hónapnyi otthoni lábadozás követte. „Nehéz időszak volt. Önkatéterezés, pisilés haspréssel, rengeteg fekvés, amitől még tüdőgyulladást is kaptam. De ahogy teltek a hetek, egyre jobban éreztem magam, és őszre már egész jól megtanultam együtt élni a következményekkel. A leleteim is jók lettek, így utókezelésre - sugár- vagy kemoterápiára - sem volt szükség. Megszoktam az új testem, és hálás voltam, hogy élek, azért meg pláne, hogy megmaradt a méhem. Most már csak 6 havonta járok kontrollra.”

Ez azonban még korántsem a teljes happy end, ugyanis - bár az orvosok nagyon kevés esélyt adtak erre - Vivien spontán teherbe esett 2018 novemberében. „Veszélyeztetett terhes vagyok, hiszen a korábbi műtét miatt nincs rendes hüvelyem, méhnyakam és a méhszájam is csak egy 1,5 centis hegszövet, aminek most ki kell bírnia a terhelést. 0-24 órában fekszem, csak fürdeni kelhetek fel, de minden nap hálát adok, és reménykedem, hogy nyárra megszületik a mi egészséges csodababánk.

A betegség nem válogat, de van segítség

Bár Vivien évekig képtelen volt beszélni a vele történtekről, ma már igyekszik mindenki figyelmét felhívni a szűrővizsgálatok fontosságára.

Az ember nem igazán foglalkozik a betegségekkel, amíg ő maga vagy valaki a baráti, ismeretségi köréből nem lesz érintett. Én is így voltam ezzel. Azt tudtam, hogy évente kell nőgyógyászati szűrésre járni, de nem igazán foglalkoztam azzal, hogy bizonyos elváltozások mit okozhatnak. Paranoiásnak nem kell lenni, de azért legyünk tisztában azzal, mit tehetünk a testünkért, és azért, hogy egészségesek legyünk. És mindenképpen járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra” - tanácsolja Vivien.

Egy fiatal, egészsétudatos, komoly párkapcsolatban elő lány is bármikor megbetegedhet, mert sajnos a rák nem válogat. Sokan kerestek már meg pánikba esve, rossz citológiai eredménnyel. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de még ha a legrosszabb meg is történik, akkor is van kiút és gyógyulás. Ahogy nekem is sikerült” - teszi hozzá.

Vivien sok hasznos tanácsot és támogatást kapott a Mályvavirág Alapítványtól is. „Én sajnos csak a műtét utáni hónapokban kerestem meg őket, pedig már előtte is rengeteg segítséget és információt tudtak volna nyújtani azzal kapcsolatban, mi vár rám, és hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni.

Egyszerű, gyors, otthoni önmintavételes teszt

Ami pedig a szűrővizsgálatokat illeti, ma már olyan megoldások is elérhetőek, amelyekhez nem kell időpontot kérni a nőgyógyásztól, egyszerű, gyors, kényelmes, biztonságos, ráadásul jóval hatékonyabb, mint a hagyományos citológiai vizsgálat.

A méhnyakrákért elsősorban felelős HPV-szűréssel foglalkozó Neumann Diagnostics például olyan öntesztet dobott piacra, amellyel otthon, néhány pillanat alatt fájdalommentesen vehetünk mintát, amit aztán laboratóriumi körülmények között szakemberek elemeznek ki. Ez persze nem azt jelenti, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokat el kell hanyagolni, de a Neumann Diagnostics Neumann Labs Easy HPV Testje az elmúlt évek kutatási eredményei szerint lényegesen hatékonyabb - 30 százalékkal érzékenyebb a rákot megelőző szövettani elváltozásra -, mint a kenetcitológiai vizsgálat. (A hagyományos kenetcitológiai vizsgálat az esetek 30 százalékában még a kialakult daganatot sem mutatja ki.)

A Neumann Labs Easy HPV Test még azelőtt azonosítja a vírusokat a szervezetben, hogy azok bármiféle elváltozást okoztak volna, és egy biomarker vizsgálattal kiegészítve szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a méhnyakrák kialakulásának kockázata.