Főoldal / Hírek a megelőzésről / „A nőknek a saját kezükbe kell venniük a sorsukat”
„A nőknek a saját kezükbe kell venniük a sorsukat”

„A nőknek a saját kezükbe kell venniük a sorsukat”


A méhnyakrák nemcsak azok körében szedi áldozatait, akik nem végeztetnek szűréseket, hanem azok közt is, akik eljárnak vizsgálatokra. Ennek oka, hogy a hagyományos citológiai módszer az invazív rákoknak csak a hetven százalékát szűri ki. A megelőzésben hatalmas előrelépésnek számít egy nemrég megjelent, magyar fejlesztésű, részben otthon is elvégezhető teszt. Az Easy HPV Test minden eddiginél megbízhatóbban, idejekorán azonosítja a veszélyt és egy esetleges műtét szükségességét. Nyíri Miklóssal, a Neumann Diagnostics ügyvezetőjével az önvizsgálatra is alkalmas teszt használatáról és jelentőségéről, valamint a kapott diagnózis pontosságáról beszélgettünk.

Az orvosok körében ma már elterjedt nézet, hogy elsősorban a betegség kialakulásáért felelős Humán papillomavírust kellene tesztelni, hogy megtalálják a rákmegelőző állapotokat. A Neumann Diagnostics öntesztje is ezt a célt szolgálja. Kiknek ajánlott élni az otthon is végezhető, kényelmes módszerrel?

A Neumann Labs Easy HPV Test-et természetesen minden nőnek ajánljuk, de akik nem járnak nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, azoknak a HPV önmintavétel különösen ideális megoldás. Manapság a nőknek ebben az ügyben is a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, a citológia ugyanis, amit rutinszerűen végeznek, nem megbízható teszt.

Az otthoni egészségügyi tesztekkel kapcsolatban sokan bizalmatlanok, amely nagyrészt abból fakad, hogy nem ismerik azok működését. Hogyan kell használni a Neumann Labs Easy HPV Test-et?

Elsőként is érdemes tisztázni, hogy háromféle, a Neumann Diagnostics által fejlesztett, részben egymásra épülő tesztről beszélhetünk. Az otthoni mintavételre alkalmas Neumann Labs Easy HPV Test-tel – amelyet interneten rendelnek meg – egyrészt a nők maguk veszik le a mintát, és küldik azt vissza a laboratóriumunkba. A másik típusú HPV-teszt hasonló elven működik, mint az önmintavételes, a különbség annyi, hogy orvos veszi le a mintát, és a rendelőből kerül a laboratóriumba. A harmadik, a biomarker teszt kizárólag azok számára ajánlott, akik az első, otthoni vagy orvosi rendelőben végzett teszt eredményeképpen HPV-pozitívak. Ennek a kizárólag orvos által levett mintán végezhető biomarker tesztnek az a célja, hogy a HPV-pozitívakon belül megtaláljuk azokat, akiknek műtétre van szüksége ahhoz, hogy megelőzzük a méhnyakrák kialakulását, vagy ha olyan súlyos a helyzet, hogy kialakult a rák, akkor mutassa ki azt.

Mitől biztosabb a HPV- vagy biomarker teszt a hagyományos citológiai kenetvételnél?

A folyamat lényege, hogy molekuláris jeleket keresünk. A HPV esetében az ott jelenlévő vírus DNS-ét próbáljuk kimutatni, amit automatizált folyamat részeként végzünk el. A biomarkernél pedig sejtelváltozásokat keresünk, s azt kell szintén automatizált folyamatban kimutatni – pozitív diagnózis esetén nagy valószínűséggel műtét szükséges. A hagyományos kenetcitológiával legfőképpen az a gond, hogy a méhnyakból levett, üveglapra fixált sejteket emberek vizsgálják, mikroszkópon keresztül, akik bármilyen gyakorlottak, néha elvétik a betegség jelét, de előfordul, hogy egyszerűen nem került az üveglapra a betegséget jelző sejtekből egy sem. Ezt a folyamatot végzik rutinszerűen évtizedek óta, és komoly gyengesége, hogy nem találja meg közel felét a rákmegelőző állapotoknak, de a kialakult rákoknak a 30 százalékát sem mutatja ki. Ezzel szemben a mi eljárásunk a rákmegelőző állapotok döntő többségét megtalálja, a kialakult rákoknak pedig gyakorlatilag a 100 százalékát.

Mi történik akkor, ha valaki elrontja az önmintavételt? Születhet téves eredmény?

Ha netán nem sikerül az eszközzel a sejtlevétel, a laborvizsgálatba beépített ellenőrző pontokon ez azonnal kiderül! Ez negatív diagnózis esetén lehet probléma: vajon azért volt negatív, mert rosszul vette le a mintát, vagy azért, mert valóban nincs vírus a szervezetében? A pozitívoknál egyszerűbb, de ez esetben is ellenőrizzük a minta minőségét. 

Sokan azért nem járnak nőgyógyászati vizsgálatra, mert félnek a fájdalomtól. A Neumann Labs Easy HPV Test mennyire fájdalmas vizsgálat?

Bár általában a méhnyakrákszűrés sem jár fájdalommal, csak bizonyos kellemetlenségekkel, az önmintavétel teljesen fájdalommentes és egyszerű folyamat, bárki által otthon, kényelmesen és biztonságos körülmények közt elvégezhető vizsgálat.

Miben különbözik az önteszt attól a HPV-teszttől, amit a nőgyógyász használ a beteg külön kérésére, extra pénzért a citológiai vizsgálat mellett?

Tudomásom szerint a nőgyógyászok 90 százaléka a mi általunk kifejlesztett HPV-teszteket használja jelenleg is. Ennek ellenére még mindig citológiai módszerrel vizsgálják azokat a nőket is, akik HPV-pozitívak: ez a módszer sokszor ugyanúgy nem mutat ki nagyon súlyos betegségeket, szemben a rák közeli vagy rákos elváltozást jelző biomarker tesztünkkel. Klinikai kísérletsorozatunkban 6 ezer magyar nőt vizsgáltunk meg. A 12 nagyon súlyos, rák közeli vagy rákos esetünkből összesen nyolcat talált meg a hagyományos citológiai teszt. Viszont mind a 12 beteget azonosította az általunk kifejlesztett biomarker teszt.

Mennyire lehetünk biztosak a teszt eredményében?

A legmodernebb diagnosztikai teszteknek is vannak pontatlanságai. Azt tudjuk mondani, hogy nagyságrendekkel jobbak vagyunk, mint a hagyományos citológia, és hogy a legsúlyosabb eseteket gyakorlatilag 100 százalékban meg tudjuk találni.