Főoldal / Hírek a megelőzésről / „A legnehezebb a méhem elsiratása volt”
„A legnehezebb a méhem elsiratása volt”

„A legnehezebb a méhem elsiratása volt”


Zsuzsa egyike volt a HPV-vel diagnosztizált nőknek. Esete jól mutatja, hogy egy betegségen túl is van élet, igaz, rengeteg testi és lelki fájdalommal kell szembenézni. A HPV-ből felgyógyult nő a Nosalty-nak mesélt őszintén történetéről.

„Évente jártam nőgyógyászati ellenőrzésre, és az egyik alkalommal a citológiai leletemben a P-értékem rossz volt: P3-as, amitől nagyon megijedtem” – mesélte a portálnak Zsuzsa, aki tudta, hogy az érték azt jelenti, hogy rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn, vagy nagyfokú gyulladás jelenléte. Akkori orvosa ugyanakkor azt mondta, hogy „ezzel együtt lehet élni”, nem igényel további kezelést, menjen haza nyugodtan. Zsuzsa azonban nem tudott megnyugodni, ezért az Onkológiai Intézet nőgyógyászatának egyik orvosához fordult segítségért.

„Ő egyből azt javasolta, hogy mivel a szülések után – természetes módon született mindkét gyermekem – úgyis eldeformálódott a méhszájam, ezért csináljunk egy plasztikát, és amit kicsippentenek, azt elküldi szövettanra” - emlékezett vissza Zsuzsa, aki ekkor még nem is sejtette, hogy kórházi tartózkodása hosszabb lesz egy-két napnál. A kis, rutin műtétet még négy követte. Közben kiderült, hogy nagyobb a baj, mint először gondolták.

Zsuzsa sorban írta alá a beleegyező nyilatkozatokat a műtétekhez, és altatáskor csak arra gondolt, hogy a gyermekeinek szüksége van rá, túl kell élnie. A fiatal nő a műtétek között folyamatosan vérzett, még felállni is nagyon megerőltető volt számára.

„Végül az orvosom azt mondta, hogy hazamehetek, de ha véget akarok vetni az egésznek, akkor el kell távolítania a méhem” - mesélte Zsuzsa, aki rögtön behívta akkori férjét (azóta már elvált, és újra férjhez ment), hogy közölje vele a rossz hírt:

„Lementem a kórház kertjébe, és megmondtam neki, ha most nem fekszem kés alá, akkor elvérzek, és itt halok meg, ennek viszont az a következménye, hogy sajnos, nem lehet több gyerekünk. Emlékszem, ahogy elsírta magát, én is tudtam volna, de közben megint véreztem, így indultam vissza, hogy pontot tegyek a rémálom végére”.

Zsuzsa a végső műtéten gyorsan átesett, de az ezt követő felépülés hosszú és fájdalmas volt. A kórházban pánikbeteg lett, többször volt légszomja és halálfélelme. Ezután gyógytornászhoz fordult, aki egy kicsit testileg és lelkileg is helyrehozta. Bár a méhét el kellett távolítani, Zsuzsának mégis szerencséje volt:

„Utókezelést nem javasoltak, csak folyamatos ellenőrzést, és növényi hormonpótlást. Szerencsére a hormonjaim azóta is csodásan működnek” - mondta, és hozzáteszi, nem kívánja senkinek azt az érzést, amikor várnia kell, hogy a tumormarkere megérkezzen a laborból.

Zsuzsa öt éven keresztül fél évente járt kontrollra, aztán már csak évente, ahogy másoknak is kell. Az eset után nem volt kétséges, hogy mindkét lányát, amint a megfelelő korba értek, elvitte HPV-oltásra. A naggyal háromszor mentek, a kisebb már a kétvakcinás készítményt kapta.

„A legnehezebb a méhem elsiratása volt, de mindenkinek azt javaslom, aki hasonló helyzetbe kerül, hogy ne habozzon a szükséges lépéseket megtenni, ne lépjen túl úgy az ügyön, mintha mi sem történt volna” - figyelmeztetett mindenkit Zsuzsa, aki a műtét után nemcsak szűrésekre, hanem pszichológushoz is járt, mivel amellett, hogy nem lehetett többé gyereke, az akkori férjével is megromlott a kapcsolata, elváltak.

Zsuzsa azóta újból férjhez ment, és egy csomó gyereket nevelnek együtt, mert mind a ketten két lurkóval léptek a kötelékbe.

„Sokan kérdezik, hogy közöset nem szeretnétek? Nem tudják, hogy nem lehet, de ez már nem szomorít el. Gondolkodtunk örökbefogadáson is, ki tudja mi lesz a jövő? Egyelőre élvezzük és megbecsüljük egymás, és hála a jó égnek, a gyermekeink társaságát!”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Nosalty.hu