Főoldal / Hírek a megelőzésről / A HPV tünetei: mikor kezdjek gyanakodni?
A HPV tünetei: mikor kezdjek gyanakodni?

A HPV tünetei: mikor kezdjek gyanakodni?


Akár évekig is lappanghat a szervezetben a méhnyakrákos megbetegedések jelentős százalékáért felelős HPV-vírus anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Ezért is különösen fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrés. Ma már akár otthon használható önteszttel is tehetünk egészségünkért, illetve azért, hogy időben kiderüljön a baj.

A méhnyak a méh alsó, keskeny része, ami a hüvelyt köti össze a méh üregével. A méhnyak rosszindulatú daganata a méhnyakrák, amelyet jelentős részben a human papillomavírus (HPV) egyes típusai okoznak. A statisztikai adatok szerint Magyarországon 2009 és 2015 között évente átlagosan csaknem 1200 új beteget diagnosztizáltak méhnyakrákkal, és mintegy 500 nő halt meg a betegség következtében.

Váratlan vérzés, sugárzó fájdalom

A méhnyak esetleges elváltozásainak korai felismerésére szolgál a rendszeresen elvégzett HPV alapú méhnyakszűrés. Ez azért nagyon fontos, mert a HPV-fertőzés az esetek többségében nem okoz tüneteket.

Vannak olyan HPV-típusok, amelyek különösen nagy kockázatot jelentenek a méhnyakrák kialakulása szempontjából. Jellemzően azonban egy ideig - akár évekig - ezek a típusok sem okoznak tüneteket, így a rák kialakulásának csak akkor vannak érdemi jelei, amikor már igazán nagy a baj.

A méhnyakrák kialakulásának kezdeti stádiumában gyakorlatilag semmilyen tünet nem utal a betegségre. A következő fázisban - amikor az elváltozás 2-4 centiméteres, de még csak a méhnyak területére lokalizálódik - esetenként már utalhat problémára a váratlan és szokatlan vérzés, húslészerű, bűzös folyás vagy a szexuális együttlétek során jelentkező vérzés. Ezek a jelek azonban korántsem kizárólag méhnyakrákra utalhatnak, azaz nem betegségspecifikus tünetek” - magyarázza dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológusa.

Amikor az elváltozások már a méhnyakon túlterjednek és érintik a környező szöveteket, akkor gyakori tünet a hasi, derékba, szeméremtestbe sugárzó fájdalom, a vizelet- és székletürítési probléma. Ezek azonban szintén nem kizárólagosan méhnyakrákra utaló jelek” - teszi hozzá az osztályvezető főorvos.

Életet menthet a Neumann Labs EASY HPV Test

A nőgyógyászati szűréseknek azért van nagy jelentősége, mert minél előbb kiderül, hogy valaki magas kockázatú HPV-vel fertőzött, annál előbb megkezdődhet a szükséges terápia. A méhnyakszűrés ugyanis a rákmegelőző állapotot ismeri fel, és ha ez időben megtörténik, az elváltozást sikeresen lehet gyógyítani.

Ma már nem csak hagyományos citológia vizsgálatok alkalmasak a szűrésre. Aki kellemetlenül érzi magát a nőgyógyászati székben, választhat ennél diszkrétebb, kényelmesebb megoldást is. A Neumann Diagnostics például ötéves munkával, hatezernél is több magyar páciens és csaknem ötven magyar orvos részvételével folytatott klinikai kísérletsorozatának eredménye egy olyan otthoni mintavételre is alkalmas önteszt, ami minden eddiginél megbízhatóbban és idejekorán azonosítja a veszélyt, valamint egy esetleges műtét szükségességét.

Az online megvásárolható Neumann Labs Easy HPV Test által levett mintát szakemberek elemzik laboratóriumban, az eredmények pedig emailben érkeznek. Az eljárás - a tekintélyes International Journal of Cancer folyóiratban publikált eredmények szerint - ráadásul 70 százalékkal több rákot megelőző szövettani elváltozást talál meg, mint a hagyományos citológiai vizsgálat. (A hagyományos kenetcitológiai vizsgálat az esetek 30 százalékában még a kialakult daganatot sem mutatja ki. Ezzel szemben az önmintavételes teszt még azelőtt azonosítja a vírusokat a szervezetben, hogy bármiféle elváltozást