Főoldal / SARS-CoV-2 brit variáns valószínűsített kimutatása RT-PCR vizsgálattal

A Neumann Laboratórium mától kedzve végzi a SARS-CoV-2 brit variáns PCR kimutatását. 

A SARS-CoV-2 vírus új variánsai jelentek meg az elmúlt időben. Ezek közé tartoznak a brit (B.1.1.7), a dél-afrikai (B.1.351), a brazil (P1), az USA (B.1.375) és az európai (B.1.258) variánsok.

Jelenlegi ismereteink szerint a brit és az európai variáns fokozhatja a fertőzés terjedését, a dél-afrikai pedig csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

Közelmúltbeli kutatások alapján megállapítást nyert, hogy ezek a variánsok egy kombinált COVID-19 PCR vizsgálattal kimutathatóak, a bennük meglévő vagy nem meglévő kulcsfontosságú úgynevezett deléciónak (azaz génszakasz törlődésnek) köszönhetően.  

A vizsgálatra érkező minták esetében először elvégezzük a SARS-CoV-2 RNS kimutatást (N gén vizsgálat), melynek erős pozitív eredménye esetén, az adott mintát tovább vizsgáljuk a fertőzést valószínűsítetten okozó szekvencia variáns kimutatása céljából. A valószínűsített variáns kimutatás eredményét a pozitív SARS-CoV-2 RT-PCR eredmény közlését követő 24 órán belül küldjük. A gyengébb pozitív, alacsony kópiaszámú mintákat nem tudjuk biztonsággal tovább vizsgálni és azonosítani a fertőzést valószínűsítetten okozó variánst.

A PCR vizsgálattal megállapított eredmény valószínűsített eredmény, a szakirodalom jelenlegi állása szerinti (2021.01.28-ai publikálási dátumú tudományos cikk alapján).

Koronavírus PCR tesztjeink elérhetőek itt.

Lépjen velünk kapcsolatba!