Főoldal / Méhnyakszűrés kampányhét: December 12-16.

Az éves méhnyakszűrés életet menthet! 

Az ünnepi rohanásban szánjon 20 percet saját egészségére. Ebben most hazánk legkiválóbb magánegészségügyi rendelői támogatják Önt.

A szűrőhéten (2022. december 12-16.) a 30 év feletti nők számára hagyományos, citológiai rákszűrésen felül DNS alapú HPV teszt elvégzésére is sor kerül, a még megbízhatóbb eredményért. A szűrőhét alatt kimutatott HPV fertőzés esetén ráadásul térítésmentes Confidence Marker megerősítő teszt jár a pácienseknek. (Az ajánlat 2022. december 12. és 16. között érvényes.) 

Az elmúlt évek kutatásainak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a citológia vizsgálat önmagában kevés a pontos diagnózishoz. Napjainkban ugyanis modern molekuláris tesztek is rendelkezésre állnak az esetleges Humán papillómavírus (HPV) fertőzések és a szövettani elváltozások beazonosítására. 

Ráadásul pozitív HPV eredmény esetén lehetőség van úgynevezett biomarker teszt elvégzésére, mellyel annak valószínűsége is meghatározható, hogy a fertőzés okozhat-e rákmegelőző állapotot, vagy vélhetően problémamentes marad.

Jöjjön el szűrésre!

Bár a nőgyógyászati mintavétel nem kellemes, 30 év felett évente egyszer, a saját egészségünk érdekében alapvetően fontos.

Most partnereinkkel azzal támogatjuk Önt, hogy nálunk kért pozitív HPV eredmény esetén a 14.000 Ft értékű Confidence Marker megerősítő vizsgálatot a kampányhéten részt vett nők számára ingyenesen biztosítjuk.

Hol vehetek részt ilyen szűrésen?

Résztvevő partnereink listája az oldal alján található!

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK A TESZTEKRŐL

Mire jó a HPV tesztelés?

A legtöbb rosszindulatú daganatos betegséghez hasonlóan a méhnyakrák elleni harcban is a korai diagnózis és a rendszeres szűrés az elsődleges eszköz a nők kezében. De nem mindegy, milyen szűrés! Ugyanis egy amerikai egészségbiztosító és a svéd egészségügyi rendszer adatai szerint az esetek 32%, illetve 24%-ában a kenetvizsgálat (citológiai teszt) negatív eredménye ellenére alakult ki invazív méhnyakrák.

A ráktesztekből a legmegbízhatóbbat és legmodernebbet kell választani!

Az 1998 óta Humán papillomavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics szakembereinek módszere rendkívül megbízható.

Első lépésként egy HPV teszt segítségével ki lehet szűrni a HPV-vírus jelenlétét. A teszt 30 százalékkal érzékenyebb, mint a hagyományos kenetcitológiai mintavételi eljárás. (A hagyományos kenetvétel a rákos esetek akár 30 százalékát nem fedezi fel. A rákmegelőző műtendő eseteknek pedig csaknem 50 százalékát véti el.) Ezzel szemben a HPV teszt még azelőtt azonosítja a vírusokat a szervezetben, hogy bármiféle elváltozást okoztak volna. A mintavételt szakorvos végzi el. A levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, az eredmény pedig e-mailben érkezik vissza a pácienshez. Pozitív minta esetén javasolt második lépésként, a cég biomarker tesztjét (Neumann Confidence Marker) igénybe venni, amely nagyon nagy biztonsággal képes megállapítani a betegség kockázatát.

Ezzel a kétlépcsős eljárással a súlyos rákmegelőző esetek és a rákos esetek gyakorlatilag 100 százalékát tudjuk azonosítani. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik.

A biomarker teszt arra alkalmas, hogy elkülönítse egymástól a HPV fertőzéseket azok veszélyessége szempontjából. Ha a biomarker eredmény alacsony, akkor úgynevezett „reproduktív” fertőzésről beszélünk, azaz a vírus csak jelen van a szervezetben és nem indít el daganatképződést.  Emelkedett biomarker érték esetén azonban „transzformáló” fertőzésről beszélünk, azaz a vírus megkezdte a sejtek átalakítását, és magas értéknél már rák előtti állapotról beszélünk. Ezekben az esetekben mihamarabbi szövettani mintavétel, úgynevezett punch biopszia, vagy kúp kimetszés indokolt. A kimetszést követően a szövettani vizsgálat eredménye szerint határozzuk meg a további teendőket, de az időben megtörtént beavatkozással megelőzhető a méhnyakrák kialakulása. Rendkívül fontos lenne tehát, hogy a HPV tesztet (és szükség esetén a biomarker tesztet) minél több nő végeztesse el, a lehető leghamarabb!

30 év felettiek a legnagyobb veszélyben

A HPV és a méhnyakrák kialakulása közötti ok-okozati összefüggés sokkal szorosabb, mint például a dohányzás és a tüdőrák közti” – hívja fel a figyelmet dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológus főorvosa. Míg egy 50 évnél idősebb dohányzó férfi nyolcszor akkora kockázattal lesz tüdőrákos, mint nemdohányzó társa, addig egy 30 évnél idősebb, a 16-os típusú HPV-vel fertőzött nő 326-szor nagyobb valószínűséggel kénytelen szembe nézni a méhnyakrák kialakulásának kockázatával.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy minden HPV-fertőzés méhnyakrákot okoz végül, de mindenképpen csökkenthetjük a kockázatot védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal. Bár a HPV-fertőzés esélye a 25 és 30 éves nők esetében rendkívül nagy, körükben a rák kialakulásának kockázata alacsonyabb, mint a 30 év feletti korcsoportban, ahol mindez pont fordítva van.” – teszi hozzá Dr. Koiss Róbert.

Mi köze van egymáshoz a HPV-nek és a méhnyakráknak?

A HPV egy mozaikszó, a humán papillomavírus rövidítése, amely egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet. A fertőzésnek igen nagy szerepe van a nemi szervek és a fej-nyak régió jó- és rosszindulatú daganatainak kialakulásában. Közel 100 százalékban felelős a méhnyakrákért, 85 százalékban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12 százalékban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként. Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is. A férfiak akár 64 százaléka vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Jelenleg több mint 130 HPV-típusról tudunk, amelyeket a szakemberek a kórokozók alapján számokkal jelöltek és 3 – alacsony, közepes/átmeneti, valamint magas – rizikócsoportba soroltak. Az összes daganatos megbetegedés mintegy 6 százaléka vezethető vissza HPV fertőzésre. Jelenlegi ismereteink szerint a több mint 130 vírustípus közül legalább 14-nek szerepe van például a méhnyakrák kialakulásában. Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.

Rendszeresen járok nőgyógyászati szűrésre. Nekem is szükségem van a Neumann HPV tesztjére?

A hagyományos nőgyógyászati rákszűrés során a nőgyógyász által levett citológiai mintát értékelik, a vizsgálat célja a rákosan elváltozott sejtek felkutatása, illetve a rákmegelőző állapot korai jeleinek felismerése. A vizsgálat ugyanakkor nem terjed ki arra, hogy a minta tulajdonosa hordozza-e a HPV-t, vagy sem. A citológiai vizsgálat gyengéje, hogy az érzékenysége nem túl magas, az invazív rákoknak csak a 70 százalékát szűri ki, ami azt jelenti, hogy az eredmény jelentős százalékban álnegatív is lehet. Az elmúlt évek kutatásai szerint, a kenetcitológiai vizsgálatnál érzékenyebb a HPV-vizsgálaton alapuló szűrés a méhnyakrák felderítésében, ezért a legújabb szakmai ajánlások már ezt helyezik első helyre a szűrési sorrendben.  

Miben különbözik a Neumann HPV és biomarker teszt a nőgyógyászati szűréstől?

5 éves munkával, több mint 6000 magyar nő és csaknem 50 orvos részvételével elvégzett klinikai kísérletsorozat eredménye szerint a Neumann teszt gyakorlatilag minden súlyos elváltozást képes diagnosztizálni, szemben a hagyományos kenettel (rákszűrés), amely akár a súlyos rákos esetek 30%-át is elvétheti.

Biztonságos-e a teszt?

Igen. Minden szükséges forgalombahozatali és laboratóriumi engedéllyel rendelkezik, a tesztet sok ezer nő használta már egy klinikai kísérletsorozat keretében. A Neumann Diagnostics termékeit Európa két legnagyobb laboratóriumi hálózata is vásárolja. 

Mivel foglalkozik a Neumann Diagnostics, és miért éppen ezt a HPV-tesztet válasszam?

A Neumann Diagnostics szakemberei 1998 óta foglalkoznak HPV diagnosztikával. Az elmúlt 15 évben a magyar nőgyógyászok 90 százaléka a cég HPV-tesztjét használta. A Neumann Diagnostics fejlesztette ki a világ első automata HPV-tesztjét is, amivel elnyerte a Frost and Sullivan piackutató cég innovációs díját 2007-ben.

A Neumann HPV teszt 6000 fős klinikai kipróbálásnak eredményei szerint, amelyeket a tekintélyes International Journal of Cancer folyóirat közölt, a vizsgálat 70 százalékkal több beteget képes diagnosztizálni, mint a hagyományos kenet (rákszűrés).

Mikor és hogyan érkezik meg a tesztem eredménye?

A vizsgálat elkészültét követően leletét emailben juttatjuk el az Ön által megadott címre, a lehető legrövidebb időn, de legkésőbb a minta beérkezésétől számított 10 napon belül.

Milyen eredményt kaphatok?

Az eredmény lehet negatív, ez azt jelenti, hogy a mintából nem volt kimutatható a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú csoportba sorolható, ún. “high-risk” HPV típus. Ebben az esetben elég, ha a vizsgálat eredményéről a legközelebb esedékes nőgyógyászati vizsgálat során tájékoztatja orvosát.

Ha az eredmény pozitív, akkor valamelyik magas kockázatú HPV típus jelenlétét detektáltuk a mintában. (A méhnyakrák kialakulásáért legnagyobb arányban felelős 7 típus (16, 18, 31, 33, 45, 52 és 58) elkülönítve is kimutatásra kerül, a többi 7 „high-risk” típust, úgymint 35, 39, 51, 56, 59, 66 és 68, csoportban mutatjuk ki.) Egy másik HPV tesztünk a 14 magas rizikójú és további 5 alacsonyabb rizikójú típust mind egyenként mutatja ki, azaz tipizálja. Ezt a vizsgálatot is kérhetik orvos partnereinktől.  

Mi van, ha pozitív az eredményem?

Ha a kimutatott vírus a magas kockázatú csoportba tartozik, a kampányunk keretében ingyen elvégezzük a mintából a biomarker vizsgálatot, ami a rák kockázatot hivatott megállapítani.

A kampánytól függetlenül javasolt minél előbb felkeresnie nőgyógyászát, hogy a további vizsgálatok is megtörténhessenek!

A HPV teszt pozitív eredménye a HPV-vírus jelenlétét mutatja. A fertőzés még nem azonos a daganatos betegséggel. 30 éves kor alatt a fertőzés gyakoribb; legveszélyesebb következménye, a rák viszont jóval ritkább. 30 éves kor felett a pozitív eredmény esetén elvégzendő biomarker vizsgálat tudja igazolni a megbetegedés kockázatát. 30 éves kor alatt biomarker teszt nem végezhető, ezért pozitív eredménynél a nőgyógyász által ajánlott egyéb vizsgálat szükséges a kockázatok azonosításához. HPV-fertőzés, azaz pozitív teszt esetén kortól függetlenül nőgyógyászati vizsgálat indokolt.

A Neumann Labs biomarker tesztjét kizárólag orvos végezheti el. Célja, hogy a 30 éven felüli HPV-pozitívakon belül megtaláljuk azokat, akiknek műtétre van szüksége ahhoz, hogy megelőzzük a méhnyakrák kialakulását. Ezzel a modern eljárással szinte 100 %-os biztonsággal megállapítható a betegség kockázata. Klinikai kísérletsorozatunkban 6 ezer magyar nőt vizsgáltunk meg. A 12 nagyon súlyos, rák közeli vagy rákos esetünkből összesen nyolcat talált meg a hagyományos citológiai teszt. Viszont mind a 12 beteget azonosította az általunk kifejlesztett biomarker teszt. A teszt tehát a kezdeti stádiumban is megbízhatóan mutatja ki a kialakuló rákot, így elegendő egy kisebb műtét a gyógyításhoz.

Ha a Neumann teszt eredménye szerint nem vagyok HPV-fertőzött, ez meddig jelent teljes biztonságot számomra?

Negatív HPV eredmény esetén 3 évig elhanyagolható a rákos elváltozás kialakulásának kockázata. De negatív teszteredmény esetén is 3 évente ismétlés szükséges, és ettől függetlenül továbbra is rendszeresen járjon nőgyógyászához!

Partnerek:

Istenhegyi Géndiagnosztika, Budapest, https://gendiagnosztika.hu/hpv-szurokampany/

5D Magzati Diagnosztika, Dr.Tóth Zoltán, SZOLNOK, Szapáry u. 31 I/I, +36202738131

Affidea, Árkád, Corvin, Mammut II. Egészségközpontok, https://www.affidea.hu/online-idopontfoglalas/

Belvárosi Orvosi Centrum, Budapest, https://belvarosiorvosicentrum.hu/

Dimenzió Klinika, BUDAÖRS, 2040, Lomnici köz 19., https://www.dimenzioklinika.hu/

Dr. Bata Barnabás, SIÓFOK, SZÉKESFEHÉRVÁR, https://dr-bata.hu/kapcsolat/

Dr. Csetényi Zsolt, SZÉKESFEHÉRVÁR, https://csetenyizsolt.hu/kapcsolat/

Dr. Molnár András, SZEGED, 6725, Boldogasszony sugárút 16/2., http://andrasmolnar.hu/

Dr. Secret Magánklinika, Dr. Erdődi Balázs, DEBRECEN, Bolyai utca 2., https://www.drsecret.hu/kapcsolat/

Dr. Sobel Gábor -HPV Centrum, BUDAPEST,1124, Fodor u. 71., https://medicabella.hu/bejelentkezes/

Dr. Zákány Zsolt, Mályva Medical Praxis, Berettyóújfalu, https://www.malyvamedical.hu/

Femcare Miniklinika, Budapest, Kecskemét, https://femcare.hu/ 

For Her Med, BUDAPEST, 1022, Bimbó út 108., https://fhmrendelo.hu/

For Life Medical Center, BUDAPEST, 1088, Bródy Sándor utca 28., https://foglalas.forlifemedical.hu/

Hattyú Medicina, BUDAPEST,1015, Hattyú utca 16. 3/2, https://hattyumedicina.hu/elerhetosegek/

LilyMed, BUDAPEST, 1095, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, fsz 4. https://lilymed.hu/kapcsolat

Magzatom Diagnosztikai Központ, MISKOLC, EGER, https://www.magzatom.hu/elerhetosegeink/

TritonLife, Budapest, Veszprém, Szeged, Debrecen, https://tritonlife.hu/foglalas

ZoéMed Egészségközpont, BUDAPEST, 1202 Pesterzsébet, Kossuthfalva utca 19/1., https://www.facebook.com/zoemedegeszsegkozpont

Lépjen velünk kapcsolatba!