Főoldal / Hírek a megelőzésről / Méhnyakrák után szült egészséges kisbabát egy magyar anyuka
Méhnyakrák után szült egészséges kisbabát egy magyar anyuka

Méhnyakrák után szült egészséges kisbabát egy magyar anyuka


Négy évvel ezelőtt egy különleges műtéti eljárás tette lehetővé, hogy Bettina gyermeket vállalhasson – írta a Délmagyar. A szegedi anyukát 2012-ben műtötték méhnyakrákkal, három évvel később mégis egészséges kisfiúnak adott életet.

Bettinánál még az előző terhessége alatt derült ki, hogy méhnyakrákja van, ami valóságos sokként érte, különösen mert minden évben rendszeresen járt szűrésre és soha nem találtak nála semmiféle elváltozást. A különleges műtétet úgy végezték el rajta a fővárosban, hogy 18 hetes magzatot hordott a szíve alatt. Bár az eljárás lehetőséget adott volna arra, hogy ennek köszönhetően kihordhassa a babát, három nappal később végül meg kellett szakítani terhességét. Viszont esélyt kapott arra, hogy még lehessen gyermeke.

„Sokként ért a diagnózis annak idején, de bíztam benne, hogy minden rendben lesz. Sokat segített a történtek feldolgozásában, hogy tudtam, van még remény. Számítottam is rá, hogy sikerül újra teherbe esnem, így amikor ez bebizonyosodott, nagyon boldog voltam” – emlékezett vissza a portálnak a boldog anyuka.

A legtöbb terhesség ezek után már csak mesterséges megtermékenyítéssel jön össze, Bettina babája viszont természetes úton fogant meg. Ráadásul kisbabáját is sikerült a 38. hétig bent tartani, mely szintén nagyon ritka ilyen esetekben, így Roni teljesen egészségesen és fejletten jött világra, speciális császármetszéssel.

A különleges, ma már világhírű műtéti eljárást még 1997-ben dolgozta ki egy munkacsoport (amelynek három szegedi szakember is tagja volt); lényege, hogy a méhnyak eltávolítása után a méhet a hüvelycsonkhoz varrják vissza. Itthon kevésbé alkalmazott a módszer, egyrészt mert nem sok szakember ért hozzá, másrészt pedig csak azokban az esetekben végzik el, amennyiben a páciens még nem szült gyermeket, vagy fiatal és családbővítést tervez. 2015-ig négyen estek teherbe a speciális beavatkozást követően.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik HPV-vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Kiemelt képünk illusztráció!